Despre Noi

Cum a început totul

Toate au început în 1992 ca o companie de familie mică, având doar 2 angajați și 50 de stupi, care au aparținut lui Victor Mateș, profesor de fizică. A moștenit de la bunicul său gustul pentru apicultură și l-a transformat într-un hobby, în perioada 1980-1992. La început, întreaga producție a fost extrasă manual, ambalată și etichetată de familia sa. Domnul Mateș a livrat-o personal cu mașina către primele magazine private din București și către alte magazine din țară. Compania noastră s-a dezvoltat concomitent cu înființarea lanturilor de magazine.

cms-img

Ne-am îmbunătățit datorită ajutorului lor și am fost învățați să corespundem regulilor Uniunii Europene care au legătură cu producția și calitatea.

in 2001 compania a început să vândă în străinătate, iar în prezent 60% din cifra de afaceri este reprezentată de profiturile rezultate din aceasta. Începând cu ianuarie 2005, compania s-a transformat într-una română-olandeză, având câțiva parteneri olandezi ca: Honey International B.V. și Trichilia. Din septembrie 2007, numele S.C. APIS PROD S.R.L. a fost schimbat în s.c. Apidava s.r.l .. Această schimbare a avut o importanță deosebită deoarece a fost menită să evidențieze tradiția românească legată de miere; a fost descoperit în urmă cu 25 de ani de Victor Mates, fostul profesor de fizică, datorită pasiunii sale pentru albine și apicultură.


Miere românească pe masa străinilor

Chiar dacă țara noastră se poate mândri cu o producție ridicată de miere, oficialii Apidava spun că mare parte din producție se îndreaptă către export, pentru că peste granițe cererea este mult mai ridicată. România exportă aproximativ 80% din producția internă de miere, deoarece consumul intern este foarte scăzut. Mierea de Salcâm este foarte apreciată în Japonia și Singapore, produsele Apidava fiind vândute într-unul dintre cele mai selecte magazine din Tokyo,  cu specificația Romanian high quality honey. Mierea românească Polifloră și de Salcâm sunt sortimente foarte căutate de importatori din Olanda, Germania, Austria, Italia.

Mierea de Tei este exportată de Apidava cu precădere în Polonia, ei fiind cei care apreciază aroma deosebită a mierii de Tei din România

cms-img

De la gust, la apiterapie

Mierea polifloră din zona Transilvaniei are o aromă foarte puternică şi un gust pronunţat care, pentru persoanele obişnuite care consumă doar miere de salcâm sau floarea soarelui, poate fi deranjant. Aşa cum mierea de tei, pe care o achiziţionăm din zona Tulcea şi Moldova are o aromă cu mult mai pronunţată decât ceea ce se găseşte în zona noastră.  Gustul nu este însă totul atunci când vorbim despre miere, produsul fiind unul plin de polifenoli, enzime, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K, etc) şi săruri minerale ce ajută în nenumărate tratamente.